Gå frem til Drageridderens Død
Gå opp til Top
Gå tilbake til Heksesteinen

Øyfolkets Samling

Leirbålkos i finværet.

Sommerlaiv 1996

Ivrige etter sitt første forsøk, ble øyfolk laiven stelt i stand av Jon Bagge, Magnus Alvestad, Raymond Pallesen, Jardar Øye Otre, Trond Magne Solberg og Anita Myhre Andersen. Laiven ble avholdt på Vindenes på Sotra, og omtrent femti spillere samlet seg i øsende regn.

Omgitt av sauer og bønder skulle alle klanene som utgjorde Øyfolket samles på den hellige øy for å velge hvilke av gudene som skulle lede dem videre de neste 49 årene. Her møter vi for første gang den store stygge guden Igya, en meget vakker kvinne iført grønne klær. Hun representeres ofte med dragesymbol og har også mange andre navn.

Øyene dette folket holder til på ligger i havet vest for Lombedoc. Her reiser de med raske båter og henter sitt levebrød fra havet. Bare de Vise fra den Hellige Øya holder buskap, nemlig sauer. Det sies at noen folk fra Haiklanen gjerne er litt redde sauene, men ellers reagerer ikke de forskjellige klanene på dette husdyrholdet.

Fra Ratatosk:

Klansamling hos Øyfolket

Står alene på en liten øy. Det er hav rundt meg på alle kanter. Over meg stråler fullmånen - Månegudinnen Sharia. Og månen taler til meg. Den gir meg et svar, en gåte. Det er drømmen jeg husker i det jeg våkner opp av trancen etter drømmeritualet. Men det har tatt på, jeg er utkjørt og hallusinerer etter bruk av drømme forsterkende urter. Broder Vinter ser bekymret på meg, og tilkaller den nærmeste fra klanen - Sjøfuglklanens drømmer, Sedag. Han har vært mentalt forstyrret i over et år nå, og blir fortvilet når han ser klanens kyndige i en tilstand lik sin egen. Han prøver å hjelpe, men vet ikke helt hva han skal gjøre. "Thehanu er blitt så merkelig."
Tehanu - Toril Sunde Mjelva

Klanene er igjen samlet slik tradisjonen tilsier hver 49. år hos øyfolket. Gudinnen Sharia har med sin visdom ledet folket de siste generasjonene. På tide å velge ny gud? Kanskje noen går med giftetanker eller trenger nye fiskefelt. Noen er her på "vennlig" visitt eller prøver å kvitte seg med varene sine. Skulle tro det gikk galt å tvinge femti mennesker til å telte i pøsregn og spise fisk i en uke, men det gjør det ikke!!! Takk til arrangører: Jon Bagge, Magnus Alvestad, Raymond Pallesen, Jardar Øye Otre, Trond Solberg og Anita Myhre Andersen. Spesiell takk til Magnus som skapte Øyfolket.
-Anita-

Øyfolkets yngre historie:
Det fortelles i sanger og historier at øyfolket for svært mange somre siden kom fra den andre siden av havet. Hvert syvende år holder alle klanene, hver for seg, en stor fest. Hver syvende av disse samles alle klanene på den hellige øya og feirer i mange dager. Samtidig holder man seremonier, holder råd, fordeler fiskefelter og feller dom over urett som er gjort av en klan mot en annen. Det er ofte slik at det velges nye Mødre, Fedre, Kyndige, Sangere og Drømmere til de klanene som mangler slike. På det store møtet finnes også den nye magien. Alle de kyndige kommer sammen og søker etter en kraft som kan lede øyfolket videre til neste møte.
-Magnus 1996-