Gå tilbake til Tro og Religion
Gå opp til Top
Gå frem til Bystatene

Historie

For den som begynner å lære seg om bystatenes historie, kan systemet for tidsangivelse virke komplisert og forvirrende. I utgangspunktet har man det enkle systemet, hvor år 0 var det året frigjøringskrigen mot kongen ble vunnet. I det mer kompliserte systemet regner man i forhold til forskjellige svært viktige år - Dragens, Ørnens, Hanens og Slangens. Hvilket av disse man regner i forhold til er avhengig av hvilket inntrykk man prøver å gi. Vil man legge vekt på av en hendelse var en konsekvens av tidligere hendelser, bruker man gjerne en referanse tilbake til forrige viktige år, og omvendt.

Dragens år var 718, Ørnens 1032, Hanens 1317. Slangens år blir i 2005. Året i år er 1443 eller 126 etter Hanen.

Historiske personer

Legg merke til at svært mange av de historiske personene som er best husket levde mellom 600 og 800. Denne perioden blir gjerne kalt for «Sagatiden». Hverken før eller etter har så mange bemerkelsesverdige enkeltmennesker kommet fra i Bystatene.

Michizane

Levde i Ramanji fra 623 til 681.

Michizane gjorde seg som liten bemerket med sin store evne til å ta til seg kunnskap og se sammenhenger. Han ble etter hvert godt kjent for sine oppdagelser innenfor matematikk og astronomi. Dette førte til at han fikk en posisjon som lærd i hoffet til Sultan Zadifu, som styrte Ramanji på den tiden. Etter hvert ble han også, fordi sultanen likte ham så godt, utnevnt til vizir, noe som var helt spesielt, siden han ikke hadde støtte i noen mektig familie, rådet eller hos storviziren. De andre lærde var også misunnelige på ham.

Ble i 679 beskyldt for å konspirere mot sultanen, og ble deretter forvist til Bredalen. Han var svært skuffet, og sverget hevn mot de mektige familien og de lærde. Imidlertid døde han av sykdom to år senere. Etter hans død var Ramanji plaget av flere underlige hendelser, helt til sultanen erklærte Michizane uskyldig og bygget flere små templer til hans ære.

Etter dette har Michizane (som nå regnes for å ha blitt Kami) vært en slags beskytter av studier og de akademiske kunnskaper. I det ene Michizane-tempelet som fortsatt finnes, kan man møte unge studerende som ber om Michizanes velsignelse.

Masakado

Levde i Mitzim (da Fasimoto) fra 658 til 703.

Kjent som den store forræderen. Han var herre over Sør-Fasimoto, som blant annet inkluderer Mitzim, den nåværende hovedstaden. I 703 gjorde han opprør mot sultanen i Fasimoto. Dette var det første reelle opprøret i en bystat, og det fikk enorm oppmerksomhet. Noen mente Masakado var helten som var kommet for å frigjøre dem.

Siden opprøret har mange legender blitt fortalt om Masakado. Et av dem forteller at Masakado var en helt som var velsignet av en lokal gud. Guden lot et hellig lys skinne på Masakado, som gjorde ham usårbar. Hans eneste svakhet var et felt på tinningen hans, hvor det var skygge da han ble badet i hellig lys.

Han ble alltid bevoktet av syv kopier av seg selv, og han hadde alltid medvind. Det gav hans bueskyttere store fordeler.

Han ble forrådt av sin elskerinne, Kikyou, som fortalte hans hemmelige svakhet til fienden, slik at han ble drept av en godt siktet pil. Legenden forteller videre at hans hode ble kuttet av og brakt til Fasimoto. Senere fløy det av seg selv tilbake til Mitzim. Der hodet landet, ble det bygget et lite tempel - som fortsatt finnes.

Seimei

Født i Meplar i 670, men bodde det meste av sitt liv i Ramanji, hvor han også døde i 738.

En svært lærd mann, som kanskje var den mest kjente av alle Onmyo (hoffmagikerene). Han var en slags arkitekt, og hjalp til med byggingen med sine Onmyo-ferdigheter. Ramanjis palass ble bygget etter Seimeis tegninger - selv om mange endringer gjort senere.

Seimei var svært flink til å forutsi ulykker. Han laget også svært gode (og fine) kalendre. Det blir sagt at han beseiret monstrene i elven Aldamen.

Yorimitsu

Født i Zhater Chrolon i 690, døde i Shrola i 754.

En legende forteller at en fryktelig Oni med navnet Shuten Doji holdt til i et fjell vest for Zhater Chrolon. Noen sier at denne Oni opprinnelig var en vanlig røver, men at han ble til Oni fordi han drepte så mange.

Yorimitsu var en berømt kriger, en mester med sverdet. Sultanen i Zhater Chrolon sendte ham i 722 for å drepe Shuten Doji. Han og hans fire menn forkledde seg som yamabuse-munker fra Herthilim. På vei til fjellet møtte Yorimitsu tre mystiske menn. De gav ham en magisk hjelm og en flaske med en magisk drikk. De tre mennene viste seg senere å være tre lokale ånder, Kami.

Når de kom til slottet hvor Doji holdt hoff, latet de som om de var vandøde yamabuse-munker. De ble invitert til en bankett, hvor de måtte spise menneskekjøtt for å ikke avsløre seg. Dette gjorde de, og så stolte Doji på dem og drakk fra deres magiske flaske. Dette fikk ham til å sove, slik at de kunne drepe ham. Yorimitsu hugget av hodet til Doji, men da hoppet det opp mot ham og bet rundt hodet hans med de enorme kjevene sine. En vanlig hjelm ville blitt ødelagt med en gang, men den magiske hjelmen til Yorimitsi holdt.

Yoshitsune

Født i Chratum i 823. Vokste opp sammen med sin eldre bror Yoritomo. Begge tilhørte Genji-klanen, som opponerte mot styret i Chratum (Heike-klanen) på den tiden. Yoshitsune ledet et vellykket opprør i 846, og Yoritomo dannet etterpå Bakufu-styret, opprinnelsen til det nåværende styret i Chratum.

Yoritomo så etterhvert på Yoshitsune som en trussel, og beordret ham drept. Yoshitsune slapp unna, men døde senere i en mindre trefning med Yoritomo-lojale styrker. Han er senere blitt sett på som et godt eksempel på hvordan en samurai skal være. Hans kombinasjon av mot og sluhet har vært et forbilde for mange senere samuraier, særlig i Chratum regnes han for å ha vært en helt.

Benkei

Benkei levde på samme tid som Yoshitsune. Det sies at han opprinnelig var en kjempe av en munk (over to meter høy) i et av fjellklostrene, men at han så ble røver. Han hadde funnet en bro, hvor han med en naginata (lang hellebard) utfordret alle bevæpnede menn som kom, og tok sverdene deres. Han hadde samlet 999 sverd da Yoshitsune kom til broen. Benkei sa «du er mitt tusende offer!» og stormet fram, men Yoshitsune var så rask at Benkei ikke klarte å treffe ham. Til slutt klarte Yoshitsune å slå ut Benkei med bakenden av sverdet sitt.

Dette var første gang Benkei var blitt beseiret, og han fulgte resten av livet sitt Yoshitsune trofast. Han døde omtrent samtidig med Yoshitsune, etter å ha blitt truffet av hundrevis av piler.

Benkei er ofte et forbilde for dem som søker kroppsbeherskelse. Hans lojalitet var også legendarisk.

Nichiren

I 1316 begynte Nichiren fra Mitzim å samle disipler med sin lære om ære, renhet og perfeksjon. Han skrev en mengde tekster, og engasjerte seg også i politiske saker. Stilte seg bak et mislykket opprør i Mitzim i 1319, og måtte rømme til Shrola, hvor han noen år senere ble drept på mystisk vis.

Fortsatt blir Nichiren av de fleste sett på som en klok mann, og hans brev blir lest på skolene i mange av bystatene.